12-02-2018

Vin hjælper med at rense hjernen

Vinavisen.dk:

Vin hjælper med at rense hjernen

Ny forskning viser, at et moderat forbrug af vin eller anden alkohol kan sætte ekstra skub i en naturlig rengøring af hjernen - noget, som igen er med til at mindske risikoen for udvikling af demenssygdommen Alzheimers.

I spidsen for forskningen står danske Maiken Nedergaard fra Københavns Universitet. I 2012 beviste hun, hvordan et særligt system, som hun døbte det glymfatiske system, renser hjernen for toksiner (biologiske giftstoffer). Det foregår ved, at der pumpes væske fra et rørsystem ind mellem hjernecellerne, hvorved toksinerne skylles væk. Blandt toksinerne er nogle proteiner, som forbindes med udviklingen af Alzheimers.

Mere skub i rengøringen


I den nye undersøgelse har Maiken Nedergaard og hendes team af forskere over en længere periode givet et hold mus en moderat daglig mængde alkohol svarende til cirka to genstande. Et andet hold mus fik en større mængde alkohol, mens et tredje kontrolhold ikke fik en eneste dråbe.
Forsøget viste, at det glymfatiske system fungerede mere effektivt hos de mus, der fik en moderat mængde alkohol sammenlignet med ”afholds-musene”. Med andre ord var systemet hos førstnævnte hold mus bedre i stand til at skylle den rensende væske gennem hjernen og fjerne toksinerne. Hos de mus, der fik en større mængde alkohol, svarende til et overforbrug, var der ingen godgørende effekt at spore.

Seneste kommentarer

08.05 | 09:44

Flot forretning du har her. 🥰

Del siden